Scrisoarea lui Csibi Barna din Tara Motilor

Aprilie 1st, 2011 | by ciprian |

Am vazut ca are vreo saptamana, dar acum am gasit`o si mi se pare haioasa
ps:daca nu stiti cine e Csibi Barna gasiti aici

Salutări de la Abrud de Csibi Barna

„Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Eş am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravată. Şi mai am o mina în ghips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri.
În rest e bine.
Moţii e buni cu mine, invaţă la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-a spus colegii de birou să ştiut la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita…Dache mai ajung…
Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales.
Place la mine la Abrud.
Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la faţă că se vede,dă-i la oase”. Eş am luat apoi scaunul in dinţi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticuş ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.
Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.
Draghe mama, in rest e bine.
M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie”.
Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.
Repede trece.
Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.
Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi)
Avram Iancu prieten la mine e.

Pusi, Csibi Barna”.

via email cosmin

 1. 6 Responses to “Scrisoarea lui Csibi Barna din Tara Motilor”

 2. By gilau on Apr 1, 2011 | Reply

  traiasca iancu si numele lui aici e pastrat si iubit de toti ardeleni si mai ales pt noi gilauani care avem ceva cu IANCU si cu GELU pe care ALTI incearca sa ne loveasca dar noi suntem tari

 3. By sandocan on Apr 2, 2011 | Reply

  Scrisoarea primarului Tibi Raţiu-Abrud, către Csiby Barna,
  Dragă Csiby

  M-am bucurat foarte mult când am auzit că vrei să mă înlocuieşti şi te aştept să îţi predau mandatul.Eu mi-am făcut plinul, am asfaltat centrul oraşului şi am ciordit şi eu un miliard şi jumătate, nu mi-au rămas mie toţi banii, am dat mai bine de jumătate la partidul nostru , la PDL, la partidul care vă pupă-n … şi pe voi unguraşii. Mai ai şi tu de unde ciordii dacă vii la Abrud ceva, Elena Udrea îmi mai dă nişte bani pentru asfaltări, de acolo se ciupeşte bine Csibi.În rest ce să-ţi spun prin primărie totul e OK, a-i fete frumoase, siguri o să devenim şogori, le-am încercat eu pe toate sunt bune, n-a ştiut că vii că îţi lăsam una virgină.Ba scuză-mă am una pentru tine, e unguroaică, se ocupă de gunoaie şi parcuri.Mai ai o afacere cu aurul de la Roşia Montană, aici lucrurile stau bine, într-o săptămână ţi-am angajat 5 unguri. De aici poţi să-ţi faci şi tu casă, şi eu mie mi-au făcut ăştia la Alba Iulia. Şi Compania Rmgc este condusă tot de unguri de ai tăi aşa că o să te înţelegi bine. Să ai de grijă şi de Elena Udrea dacă vrei să st5ai bine cu prefectura. Să ai grijă de domnul consilier Fane Leahu, ăsta face afaceri bune cu primăria, confirmă-i curse la piatră şi nisip şi nu o să a-i treabă cât poţi.În rest ce să-ţi spun săi laşi pe domnii consilieri să facă şi ei ce pot.A-i unul foarte sărac, pe domnul Dorin Leah, care săracu a ajuns să vândă cetină de brad.O să vedem se pare că a luat un plic gros de la Gold, poate aşa mai rămân brazii cu cetină pe ei.Restructurările le-am făcut eu le-am dat afară pe alea care ştiau prea multe, erau vechi, am adus altele mai tinere care nu ştiu nimic. Să ai grijă de câinele bătrân de Şpan, ăsta ştie cum se fură cel mai bine, a furat împreună cu 4 primari, ştie cum se învârte roata.Vezi şi de contabila Augusta, nu prea ştie ea contabilitate, însă dacă şti tu cum să furi, ea semnează şi eu am furat destul cu ea, acum ca să tacă i-am angajat pe ficior la Cuprumin.În rest ce să-ţi mai spun să a-i de grijă de actualul vice primar, e bleg, dar mai dă-i şi tu câte o coajă, lasă-i maşină de serviciu şi dă-i viagra.Asta până când îl vei instala pe Prietenul tău Kopeneţ, ca viceprimar. Să aveţi de grijă şi de mine, dacă mă v-a întreba DNA-ul de ceea ce am făcut să nu mă uitaţi, să vorbiţi cu ăia să mă ţină mai mult pe la cercetări penale. Vezi că mai poţi fura şi din proiectele de la spital şi eu am furat cu Ardeleanu, fie iertat. Te asociezi cu managerul, e copil bun a furat şi el un combinat minier şi ca drept răsplată noi PDL-iştii l-am promovat.Dacă a-i nevoie să-l serveşti pe un prieten cu motorină trimitel la Peco BM Crişan să alimenteze în contul primăriei şi eu făceam aşa.

 4. By kla2005 on Apr 7, 2011 | Reply

  @sandocan: foarte tare scrisoarea ta … pardon, a primarului din Abrud

 5. By Csibiche on Apr 7, 2011 | Reply

  Dreaghe mama,
  nici nu gindem, cit de mult me aprciaze motzii me mine. Pin’acum s-o inscrise vreu 500 dintre ei in Garda Sechiueasca, filioala Abrud. Toti o hatarit se schimbe calu’ Creisorului cu un asin.

 6. By Ghiutu on Apr 8, 2011 | Reply

  Foarte tare raspunsul la scrisoare, exista un pic de adevar:))))))))))

 7. By marisel on Apr 8, 2011 | Reply

  Foarte frumoasa scrisoarea…………..

 1. 1 Trackback(s)