Transfagarasan partea a4a, Cetatea Rasnov
August 9th, 2011 | by ciprian |Celelalte trei parti le gasiti aici: 1, 2, 3.
Era sa treaca anu` si eu sa nu termin povestea cu Transfagarasanu`
Dupa ce`am innoptat la Pensiunea Pomicom, am pornit dimineata spre Brasov. Zona dinspre Campulung spre Brasov este destul de spectaculoasa cu curbe largi, iar privelistea de pe inaltimi era fabuloasa. Pe drum erau cam la fiecare cativa km oameni cu caini de vanzare. Am inteles ca asa este “moda” in zona, oamenii indeletnicindu`se cu cresterea cainilor de rasa. Am oprit si noi sa facem o pauza si uite peste ce frumuseti am dat:
Am ajuns in Bran, si`am zis sa vizitam Castelul Bran. Eh, aici era o problema: 20 ron intrarea si la rand cred ca peste 50 oameni. Deci tura asta pas. Ne`am multumim sa`l admiram pe dinafara si am plecat mai departe ca eram un pic contratimp.
Am pornit spre Cetatea Rasnov, ca era pacat s`o ratam. Destul de in paragina cetatea prin unele locuri, ziduri cazute ca dupa asediu, dar privelistea de sus absolut incantatoare!!Am nimerit numai bine ca era si perioada in care nu se platea intrarea. In restul timpului mi se pare ca era cam 10 ron de om, deci nu foarte mult. Totul era destul de ingrijit, erau foarte multe flori interiorul cetatii.
Cate ceva despre Cetatea Rasnov, via wikipedia
Cetatea Râşnov este o cetate ţărănească veche din oraşul Râşnov (judeţul Braşov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania şi a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii aşezării cu acelaşi nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor[1]. Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu.
Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidurilor cetăţii profilul unei masive centuri zimţate. Complexul cetăţii ţărăneşti a Râşnovului cuprinde două curţi: una exterioară, în faţa zidului estic al cetăţii, mărginită de un zid fortificat şi dotat cu un turn pătrat denumit „turnul vechi”; una interioară, înconjurată de zidurile şi turnurile cetăţii. Curtea exterioară, situată în partea estecă a cetăţii, servea pentru adăpostirea vitelor, constituind în acelaşi timp şi un avanpost întărit pentru apărarea cetăţii. Ca şi alte monumente istorice, şi Cetatea Râşnovului are legendele sale. Cea mai interesantă fiind legată de fântana din incinta cetăţii, adâncă de 146 de metri, construită în decurs de 17 ani, între ani 1623 – 1640 de doi prizonieri turci, fiind asiguraţi ca vor fi lăsaţi să plece în caz că vor reuşi să termine fântâna. Prin această fântână locuitorii nu au mai fost obligaţi să se alimenteze cu apă din afară, putând face faţă astfel mult timp năvălitorilor.
Cateva poze de prin Cetatea Rasnov
Un personaj deosebit intre zidurile cetatii este Gheorghe Samoila care isi petrece timpul povestind legendele cetatii turistilor dornici sa`l asculte. Face asta voluntar!! Aici gasiti cate ceva despre el.
Intre zidurile cetatii este si o fantana care are o poveste destul de interesanta.
“Fantana din cetate, adanca de de 75 de metri, a fost sapata intre 1625-1640, in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta.
In mijlocul cetatii se afla fantana a carei adancime este de 146 m. Legenda spune ca fantana a fost sapata in stanca dura, vreme de 17 ani, de catre doi prizonieri turci, carora li s-a promis in schimb eliberarea. Acestia ar fi sapat in ghizduri (peretii exteriori ai fantanii) versete din Coran in scrierea cufica. ” ( sursa)
Cam asta a fost ultima parte a excuriei mele pe Transfagarasan. Sper ca am reusit sa va conving ca merita sa faceti de`o iesire pe cel mai impresionant drum din Romania, si macar din cand in cand sa fim si noi mandri ca suntem romani si avem atatea frumuseti chiar aici
Related Posts
- Transfagarasan, partea a3a, Pensiunea Pomicom
- Transfagarasan, partea a2a
- Gagici la Costinesti, partea a5a
- In drum spre Transfagaran, partea intai
- poze telegondola piatra neamt(partea a2a)
4 Responses to “Transfagarasan partea a4a, Cetatea Rasnov”
By relansat on Aug 9, 2011 | Reply
e in faza de proiect si la mine o astfel de calatorie
By ciprian on Aug 9, 2011 | Reply
recomand
By Danny on Aug 9, 2011 | Reply
ce locuri frumoase avem in Romania. Pacat ca nu stim sa ne promovam tara. Ma bucur totusi ca exista bloguri ca acesta in care valorile noastre sunt promovate
By gabriela on Aug 10, 2011 | Reply
Locul este cu totul si cu totul exceptional! As renunta la Bucuresti fara sa stau pe ganduri daca as putea sa ma mut undeva in munti, sa fiu printesa in propria poveste.