Sarbatoarea Sfintei Parascheva-motiv de polemica
Octombrie 15th, 2011 | by M. |Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva a devenit de ani buni o manifestatie crestina de o mare amploare pentru Iasi. Prin urmare, numarul celor care ajung in pelerinaj cu aceasta ocazie este de ordinul sutelor de mii. Iar, pentru a ajunge sa se inchine la racla sfintelor moaste, acestia asteapta de cele mai multe ori peste 10 ore, la un rand de cativa kilometri.
In acest context, am citit si auzit pe numerosi nedumeriti care isi exprimau intrebator mirarea vis-a-vis de prezenta iesenilor in randul kilometric de la Mitropolie. “Adica, ce cauta ei dom’le langa cei veniti de la sute de km distanta sa se inchine la Cuvioasa? Nu au timp in restul anului sa faca asta?? Pleaca undeva moastele de acolo???”. |
Corect, iesenii pot sa se inchine Cuvioasei si in restul anului, iar moastele nu cred ca vor pleca din Iasi. Dar, ce nu inteleg eu este modul acesta unidirectional si privitul cu ochelari de cal a intregii situatii. Pentru ca, acesti oameni, a caror singura culpa este aceea de a fi locuitori ai Iasului, au tot dreptul sa o sarbatoreasca pe Sfanta Parascheva de ziua ei. Ce-ar fi daca, prin analogie, ar fi ziua unei persoane foarte populare, cu multi prieteni si cunostinte, iar cei veniti de foarte departe s-ar arata extrem de indignati de prezenta celor din acelasi oras cu sarbatoritul sub pretextul ca ei au tot timpul sa-l viziteze.
Pana la urma toata sarbatoarea asta tine sau ar trebui sa tina de credinta. Daca unii oameni cred ca efortul de a sta la o coada imensa reprezinta o ofranda si un mod de a-si exprima religiozitatea, nimeni nu ar trebui sa conteste acest lucru. Si, daca eu sau oricine altcineva s-ar raporta de maine la un paianjen, un cornulet cu nuca sau la o soseta, ca la o divinitate si ar incepe sa se inchine la asa ceva, ceilalti ar trebui sa respecte (nu neaparat sa si inteleaga) aceasta credinta. Fiecare e liber sa creada in cine vrea cat si cand vrea atata vreme cat nu lezeaza drepturile celorlalti. Iar, statul la o coada in mod sigur nu reprezinta o incalcare a unui drept sau ma amagesc eu cumva?
Related Posts
No related posts.
Tags: mitropolie iasi, moaste, pelerinaj, pelerini, sarbatoare, Sfanta Parascheva
4 Responses to “Sarbatoarea Sfintei Parascheva-motiv de polemica”
By relansat on Oct 15, 2011 | Reply
Indiscutabil nu.
Intreaba-i pe cei din trafic, care isi pierd ore bune din viata din cauza unor … credinciosi
. Presupun ca ei nu au dreptul la un trafic aerisit:)
Ramane intrebarea: daca te duci de ziua Sfantei, “semnalul” catre divinitate e mai puternic, cu patru “liniute”?
In fine, fiecare vede lucrurile din perspectiva lor. Mie, personal, mi se pare un spectacol de prost gust. Si doar atat.
By alex_blue on Oct 17, 2011 | Reply
Nici eu nu rezonez cu ideea de a te ingramadi pe 14 octombrie sa te rogi la parascheva, cand poti sa o faci in oricare zi a anului sau eventual o poti face de acasa, cu o icoana a mai sus numitei in fata. rezultatul e ACELASI! nu cred ca parascheva are mai multa “trecere” in fata lui dumnezeu doar pt ca e ziua ei.
insa nu ii critic pe cei care aleg sa se aseze la coada, ii critic pe cei care se plang de frig, de foame, de oboseala sau de faptul ca au fost calcati in picioare de semenii lor
si ca o analogie, eu nu-i suport pe cei care isi amintesc de mine doar de ziua mea si care se ingramadesc sa ma sune doar atunci sa ma intrebe de sanatate si fericire.
By Tot un drac on Oct 17, 2011 | Reply
Eu am o alta intrebare: Cei care vin de la sute de kilometri nu pot veni in oricare alta zi a anului? De ce se inghesuie toti pe 14? Nu cumva din acelasi motiv pentru care se inghesuie si iesenii tot pe 14?
By anda_elena on Oct 19, 2011 | Reply
Si eu am scris despre asta. Si sunt de acord cu toata lumea care vrea sa stea la rand, pentru a se inchina Sfintei Parascheva.
http://saptepietre.ro/2011/10/prietenilor-li-se-spune-la-multi-ani-de-ziua-lor.html
Problema cu aglomerarea orasului n-o fi, cumva, alta? Adica… daca Sarbatorile Iasului nu ar coincide cu zilele de rugaciune – nu am avea un oras mai aerisit?