Prezicerea cutremurelor -o simpla fabula

Octombrie 24th, 2011 | by M. |

Nu se poate sa nu fi observat ca, de fiecare data dupa producerea unui cutremur cu consecinte grave, asa cum este recent cazul Turciei, un nenica seismolog sa se trezeazca imediat si sa declare ca si in Romania se va intampla in viitor asa ceva. Mi se pare cu totul ilara marturisirea. Normal ca intr-un viitor, mai apropiat sau indepartat, se va intampla un cutremur si la noi. Problema e ca afirmatia asta o poate face si stimatul Dorel care a legat teava de gaz la cea de apa, ca are aceiasi valoare pentru mine.

De ce? Pentru ca, la ora actuala, abilitatea unui seismolog de a prezice cutremurul este jalnica si egala cu zero. Si ce daca poate observa cu cateva secunde sau uneori minute aumite semne specifice producerii unui cutremur, asta nu inseamna predictie, doar cel mult o constatare. Un seismolog ce face asemenea declaratiii menite sa semene panica si neliniste in randul credulilor nu este mai departe de toti sonatii care prezic sfarsitul lumii sau alte cataclisme.

Realitatea e ca absolut nimeni, din pacate, nu a putut prezice asa ceva.

Related Posts

 1. Un nou proiect – Iasi Nicolina Shopping Center
 2. ce ti`e cu romanu`
 3. Cutremur???
Tags: cutremur, predictie, seism, seismolog, Turcia
 1. 2 Responses to “Prezicerea cutremurelor -o simpla fabula”

 2. By Berarul on Oct 24, 2011 | Reply

  Cred ca-si fac prezicerile pe baza situatiei actuale si pe baza placilor tectonice de la noi. Toti zic “s-ar putea” adica nu zic nimic nou. Atat timp cat sunt conditiile necesare, se poate intampla orice :)

  E ca si cum as prezice eu ca voi scrie azi un articol pe blog :)

 3. By Pavel on Oct 24, 2011 | Reply

  Bre, tu vrei să ne zici că ai depistat cum se prezice un cutremur dar nu ştii cum să o zici ca să te creadă lumea :P

 1. 1 Trackback(s)